Frânturi din energia mării

certificat-energetic

Tocmai ce mă mutasem singură și habar nu aveam pe ce lume trăiesc.

Sună ca o situație specifică tinerilor copilași care își iau zborul, așa-i? Doar că de data asta, mă aflam în postura unei logodnice care nu mai avea logodnic și căpătasem în schimb, un dor nebun de mare și de pescăruși. Cea mai ieftină variantă a fost să mă mut la Constanța. Am renunțat la job-ul de la redacție și m-am gândit să îmi deschid un studio foto unde aveam să developez cele mai frumoase apusuri și cupluri fericite. Măcar pentru o perioadă.

Acolo l-am întâlnit pe Tudor, stand la barul din Le Brighton, cu un pahar de gin și o carte ciudată în față despre energii , spunea el obsesiv mai târziu.  Avea o față rumenă și ochii mari plin de un verde pal, ronțăind cu dinții lui ascuțiți niște alune tari, în timp ce pe fundal se auzea o muzică jazz plină de ritm. L-am privit adânc, asemeni unei spioane vreo două ceasuri, în timp ce mă prefăceam atrasă de cartea mea pe care tocmai ce o cumpărasem Despre viața de lângă mare. Puteam să încep să ghicesc deja acest tip de viață. Uitasem aproape de ce am venit, cât aveam de gând să stau și cu ce vreau să mă ocup pe viitor.

Nu am să uit însă, momentul sublim în care s-a apropiat de masa mea și și-a cerut scuze că nu mi-a oferit ceva din partea casei mai devreme, prezentându-se drept Șeful de pe aici dar toți îmi spun Certificat energetic. În clipa următoare am început să râd în hohote cu dinții la vedere, cu ochii în lacrimi și încercând în zadar să mă opresc, l-am rugat să ia loc.

În cele câteva ore pe care le-am petrecut împreună, am aflat viața lui palpitantă de zi și de noapte. Noaptea avea grijă de muzica din bar, de alune și de oamenii veseli, în timp ce ziua era un om serios pasionat de… audit energetic și termografie clădiri. Vorbea despre meseriile lui care se aflau la poli opuși, cum rar îți este dat să vezi un om vorbind despre ce iubește să facă.

”Vezi tu, Ioana, cele două roluri se împletesc chiar dacă sunt divergente. Am grijă de aceeași căldură pentru și de la oameni. Îmbinând utilul cu plăcutul, reușesc să am parte de cele mai intense povești ale oamenilor fericiți. Când sunt în rolul agentului Certificat, primesc apeluri de la oameni proaspăt căsătoriți care tocmai ce s-au mutat împreună și au nevoie de un certificat energetic în regim de urgență, pentru că știi tu- e obligatoriu să fie înmânat la încheierea contractului de vânzare-cumpărare-, sau trebuie să efectuez o expertiză tehnică structurală a cladirii și să identific soluțiile de creștere a economiilor de energie. Când sunt Șeful de pe aici sunt mereu pus pe glume și îmi place să îmi văd angajații și clienții fericiți. Totul este despre energii.

Mi-a vorbit înșir despre consumatori energetici, clasele energetice de la A până la G, unde A spunea el că este pentru el Adonis, iar G (din câte mi-am dat seama din mimică și expresia feței leșinate), un fel de Greșeală. Mă simțeam într-un film de acțiune cu spioni, dar fiind de fel prea romantică, am ales să îmi fac eu propriul film în care el este eroul principal și mă salvează din starea de debusolare. Îl ascultam plăpândă și fără glas, străină de toți termenii aceia energetici și pentru mine plini de haz pentru modul cum îi asocia,  dar cu o liniște în suflet care îmi spunea că aici trebuie să mai rămân și să trăiesc cât se poate de intens.

Aveam să aflu mai târziu, că nu se născuse la mare ci venea de undeva din nord, pentru că simțise că energia lui trebuia să se completeze așa. Într-un fel, știam că nimic nu este întâmplător și că trebuie să te lași purtat de inimă încotro simte ea.

Mâine este ziua în care ne mutăm împreună. A avut el grijă să pună totul la punct. Avem certificat energetic, expertiză, nu iese căldura pe niciunde, cu emisiile de gaze poluante suntem la punct și încă am un gol în stomac pentru că mereu energia mea este pe plus datorită lui.

Articol scris pentru Spring Superblog 2017.audit-energetic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s